Efsane - Marie Lu // Kitap Yorumu


Açlık Oyunları, Uyumsuz serisi derken Efsane serisine de başlayabildim sonunda. Pegasus Yayınlarının kitaplarını çok beğeniyorum ama malumunuz fiyatları kitapların güzelliği kadar uçuk düzeyde, en azından benim için. Her çıkan kitabı alabileceğim kadar uygun fiyatlı değiller. Efsane de kardeşime çok yakın bir arkadaşından hediye gelmişti geçen yıl. Bu aralar da sık sık ismini, resmini gördüğüm için de merakıma yenik düştüm ve başlayayım dedim.

Seri yine bir distopya hikayesini konu alıyor. Çok uzun yıllar sonrasında Kaliforniya'da kurulan bir Cumhuriyet küçük yaştaki çocukları bir sınava tabii tutuyor ve bu sınavdan alınan başarı puanına göre çocukları belirli işlere yerleştiriyorlar ya da çocuklara da hoş olmayan muamelelerde bulunuyorlar. Sınıf farklılıkları işte buradan geliyor. Zekiysen ve yetenekliysen varlıklı oluyorsun başarısız bir çocuksan yaşamını yoksul bir halde sürdürüyorsun. Tüm bunlara bir de veba salgını eklenirse ne olur siz düşünün.

Kitabın genel hatları bu şekilde. Ana karakterlerin durumlarından bahsedip spoiler yapmak istemiyorum. Kurgusu, anlatım dili o kadar güzel ki kitabı elinizden bırakamıyorsunuz. Aynı zamanda da akıcı bir kitap. 

Kitabın sevdiğim bir diğer özelliği ise aynı kitap içerisinde bir bölümün Day yani erkek karakter, ardından gelen bölümün ise June yani kız karakter ağzından anlatılıyor olmasıydı. Sırf bununla kalmamışlar, Day 'in ağzından olan satırlar altın sarısı renginde, June 'un ağzından yazılan satırlar ise siyah renkle yazılmış. Bu sizi rahatsız eder mi bilmiyorum ama beni hiç etmedi hatta çok hoşuma gitti. 

Bu kadar sevildiğini gördüğüm için baştan beklentilerimi yüksek tutmamaya çalıştım. Çünkü daha önce herkesin ayılıp bayıldığı Hush Hush serisi beni pek etkilememişti çünkü. Bu da onun gibi çıkarsa diye temkinliydim kitaba karşı. Ama neyse ki beni hayal kırıklığına uğratmadı.

Ana karakterler olan Day ve June u çok sevdim. Ama şu var ki bu kitapları yazarlar genç serisi olarak yazdıkları için ana karakterlerin yaşları kardeşime yakın oluyor 15 - 18 arası gibi. Biz yetişkin distopya severler adına üzülüyorum. Acaba distopya okuyacak yaşı geçtim mi diye düşündürmüyor değil. :) Ancak ben de hayalimde onları birazcık daha büyük yaşa getiriyorum, anlaşıyoruz ^^

Distopya tarzını seviyorsanız mutlaka okuyun diyebileceğim bir kitap. Lakin 2. ve 3. kitabı da almadan ya da alabilecek parayı biriktirmeden 1. kitap Efsane 'ye başlamanızı pek tavsiye etmiyorum. Zira kitap bittikten sonra çok üzüldüm hemen ardından devam edemeyeceğim için. 

Ha bir de merak edeni var ise filmi için yazarın anlaşma imzaladığı ilk kitabın sonunda yazıyor. IMDB de ise 2016 tarihi verilmiş. Umarım karaktere uygun oyuncularla ve verilen tarihte vizyona girer. Distopya kitapların filmlerini seviyorum.

Bilgilendirmek adına seri sıralaması yapmak isterim.
1 - Efsane
2 - Deha 

Sevgiler...




2 yorum:

  1. Ablam da bu seriyi çekilişten kazanmıştı yoksa çok pahalılar be :/ ben de başlayamadım bir türlü daha :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de kardeşime hediye geldi. Kesinlikle pegasus kitapları okuyamama sebebimiz hep aynı :/
      Distopya seviyorsan hiç bekletme sevmiyorsan da muhakkak şans ver derim :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma