Marslı - Andy Weir // Okuyucu Yorumu

The martian
Beybem Eskaymak doğum günümde beni unutmamış hediyelerinin içine Marslı 'yı da eklemişti. Onun tatili, benim tatilim derken elime geçmesi geç olsa da Marslı 'yı film vizyona girmeden okuma fırsatım oldu. Vakitsizlikten bloguma ancak yazabiliyorum ama kitabı o kadar çok beğendim ki; bilim kurgu tarzına henüz yabancı olmama rağmen okuduğum en iyi kitaplar arasına girdi. 

Uzun zaman olmuştu beni bu kadar eğlendiren, heyecan içinde okumamı sağlayan bir kitabı okumayalı. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen dilini çok akıcı ve eğlenceli buldum. Ben bir kitabı okurken kahkaha attığımı hatırlamıyorum. Bu kadar eğlenceli yazılmamış olsa eminim okur üzerinde bu etkiyi bırakmazdı. Konunun gerektirdiği teknik bilgilerin olması, o konularla ilgili bilgisi olmayan kişiler için kitabı anlaşılması zor hale getirmiş olabilir. Zira bazı kimyasal reaksiyonları anlamak için sayısalcı kardeşime danışmak zorunda kaldım :)

Okuyan kesimin o kadar beğenisini kazandı, o kadar övüldü ki; kitabı okumadan önce beklentilerimi karşılamayacağından korktum. Ama sizi temin ederim tüm övgüleri hak ediyor. 
Filme gelecek olursak, ilk yarısının kitapla olan uyumuna hayran kaldım ancak ikinci yarı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Belli başlı sahnelerdeki atlama ve özellikle son sahne olmak üzere yapılan değişiklik (uzayda olandan bahsediyorum ) de olmasa harika bir uyarlama film olacağı kanısındayım. Yine de genele baktığım zaman asla kötü diyemem. Kitaptaki bazı espriler filme yansıtılsaymış çok çok daha güzel olabilirmiş. Çünkü kitabı okurken filmde bunu nasıl yapacaklar diye merak etmiştim. Yalnız kitabın finali ile filmin finalinin farkı çok hoş olmuş. Kitap da, film de farklı finallerle ama olması gerektiği gibi bağlanarak bitirilmişti. Bu yönlerini de çok beğendim. 

Yazar Andy Weir yeni bir kitap üzerinde çalışmalara başlamış. Uzaylılar, telepati, ışıktan hızlı seyahat gibi konuları içeriyormuş. Merak uyandırıcı konuları işleyecek gibi duruyor. Değişmez ise yeni kitabın ismi Zhek. Yalnız ben yeni kitabı yakın zamanda beklemiyorum. Weir Marslı 'yı 2009 'da yazmaya başlamış. Yörünge mekaniği, Mars'taki koşullar, botanik gibi konularda o kadar çok araştırma yapmış ki yeni kitabı ne zaman gelir Allah bilir :)

Bu kadar beğendiğim bir film ya da kitap yazısı yazmayalı epey olmuş galiba. Marslı yazımı yazarken çok heyecanlıydım. Bir ara izlemeye değmeyen filmler koleksiyoneri gibiydim :) İzlemediyseniz ya da okumadıysanız ön yargınızı bir kenara bırakıp Marslı'ya bir şans verin derim. 

Sevgiler...


10 yorum:

  1. Hala alıp okuyamadım içime öküz oturuyor:/
    Kitabı okumadanda filme hiç gitmek istemedim
    Her zaman kitaplar daha güzeldir düşüncesindeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciddi misin :O O zaman en yakın zamanda bir şekilde temin edip okumanı istiyorum.
      Bence de kitabı okumadan filmi izlememelisin. Ben de kitaplar filmlerden önce gelir diyenlerdenim :)

      Sil
    2. Aslında bu sene kitap fuarına gitseydim oradan alacaktım
      Ama gidemeyeceğim bu sene:/
      O yüzden internetten sipariş verip alıcam.

      Sil
    3. İnternetteki indirimleri takip et. Fuarda indirim olmuyor. Bence oradan almak gereksiz indirim yoksa :)
      Okursan yorumlarını yazmaya gel olur mu? :)

      Sil
    4. Evet bazı yayınevleri hariç diğer yayınevleri hiç indirim yapmaz.
      Örnek pegasus o hiç indirim olmuyor internette daha uygun olur fuardan almam.
      Alıp okuyayım yorumumu burayada blogumada yazarım:)
      Güzel espriler varsa yayınlamak hoşuma gider:)

      Sil
    5. Kesinlikle. Benim sadece bir kez fuara gidebilme şansım oldu onda da fuar fuar dedikleri bu muymuş dedim. Genele vurduğun zaman internet fiyatları fuardan çok çok daha uygun. Fuarda indirimli olan da internet fiyatıyla hemen hemen aynı. Fuarın amacı bence sahaflar ve ortamın havasını almaktır açıkçası. Yoksa oradan alışveriş yapmak için zengin olmak lazım :)
      Senin tarzın nasıl bilmiyorum ama espriler bana göre güzeldi :) Blogunu takibe aldım. Yazını dört gözle bekliyorum.

      Sil
    6. Fuarın güzel tarafı o kadar kitabı bir arada görmek bu insanı çok mutlu ediyor.
      Yinede her sene fuara gider o indirimi bol olan yayınevlerindn kitap alır
      Ellerim dolu dönerdim.
      Sagol gördüm ben kitap yorumu yapmam aslında alıntı başlığı altında sözler paylaşıyorum benim ki kişisel blog ama bu kitabı çok okumak istediğim için bunun filminide izleyip yorum yaparım:)
      Bazende filmlerden alıntı yaparım:)

      Sil
    7. Katılıyorum işte benim de bir kez gitme fırsatım oldu çok kitap alamasam da ortama bayıldım :)
      Benim de benzer bir blog işte gördüğün gibi karışık kuruşuk :)

      Sil
    8. Olsun karışık kuruşuk daha güzel:)
      Çenem düştü yine ben gidiyorum sana iyi geceler')

      Sil
    9. Estf. Her zaman beklerim. İyi geceler :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma